WINA ORGANICZNE


Wina naturalne ?
Wina organiczne ?
Wina bio ?
Wina ekologiczne ?
Wina biodynamiczne ?

Co to wszystko znaczy ?
W literaturze winiarskiej spotykamy się z różnymi określeniami win produkowanych zgodnie ze standardami produkcji ekologicznej.

Najpopularniejsze z nich to wina bio, organiczne, naturalne, ekologiczne, biodynamiczne itp. Każde z tych określeń ma nieco inne znaczenie, a mianowicie:

1. Wina BIO = wina wytworzone z gron powstałych w winnicy, w której nie stosowano żadnych środków chemicznych

2. Wina BIODYNAMICZNE = wina wytworzone z gron powstałych w winnicy, w której nie stosowano żadnych środków chemicznych, a ponadto zarówno uprawy, winifikacja, jak i praca w piwnicy, wykonywane były zgodnie ze standardami i kalendarzem upraw biodynamicznych

3. Wina ORGANICZNE (NATURALNE) = różni autorzy używają tej nazwy w róznych kontekstach, ale w zasadzie obejmuje one tak wina BIO, jak i wina BIODYNAMICZNE

4. Wina EKOLOGICZNE = brak precyzyjnej definicji, wobec czego stosowana jest zupełnie dowolnie, na zasadzie „hulaj dusza, piekła nie ma”.

Do dzisiaj nomenklatura tutaj stosowana nie została nigdzie w sposób dostatecznie jasny sprecyzowana, jak również nie istnieją jeszcze odpowiednie przepisy prawne definiujące kto jakie wina może w podobny sposób określać i opisywać. Aktualnie obowiązujące przepisy prawne UE nie definiują pojęcia „wino organiczne”, innymi słowy nie dopuszcza się umieszczania takiej (lub podobnej) nazwy na butelkach.

Dlatego też, możemy znaleźć na rynku doskonałe wina biodynamiczne klasyfikowane jako wina stołowe (vin de table), bowiem w tym wypadku system apelacji nie gra tak istotnej roli, jak w przypadku win konwencjonalnych. Z drugiej strony, z opisanej sytuacji wynika fakt, iż o ile przeczytasz na butelce wino bio, ekologiczne, biodynamiczne czy też organiczne nie znaczy to praktycznie nic, bowiem istnieje tutaj pełna dowolność i każdy, w tym nieuczciwy winiarz, może tak nazwać swoje nawet najbardziej pospolite wino.

W krajach przywiązujących najwyższą wagę do kontroli jakości win, stosowany jest system certyfikatów gwarantujących rzeczywistą jakość i rodzaj wymienionych win. Takimi certyfikatami jakości są:

We Francji:

AB Agriculture Biologique (BIODYVIN wydawany przez ECOCERT)

Międzynarodowy:

DEMETER