WADY WIN BIODYNAMICZNYCH


• Wino BIODYNAMICZNE jest każdego roku inne
• Poszczególne butelki z tego samego rocznika mogą również różnic się od siebie (w funkcji uzytych kadzi fermentacyjnych)
• Powyższe różnice sa nie do zaakceptowania przez znaczących kupców, sieci handlowe, sieci supermarketowe itp.
• Wina te nie będąc w ogóle konserwowane sa nadzwyczaj kruche i wymagają szczególnej atencji i ostrożności np. podczas transportu i leżakowania
• Nie jest możliwa produkcja na masową skalę
• Winiarze biodynamiczni nigdy nie będą w stanie nadążyć za potrzebami wielkich sieci handlowych
• W świecie winiarskim liczba prawdziwych winiarzy BIO jest bardzo niska i tak prawdopodobnie pozostanie
• Szereg win biodynamicznych wymaga odpowiedniego napowietrzenia przed podaniem (kilka godzin przed nalaniem do kieliszków).
• Szereg win biodynamicznych, zaraz po otwarciu sprawia wrażenie zawartości gazu, natomiast butelki mogą zwierac naturalny osad (zaleca się dekantowanie)
• Wino biodynamiczne jest „żywe”, dlatego sposób jego przechowywania jest szczególnie istotny, np. pozostawienie butelki na słońcu zawsze ją zniszczy
• Zalecana temperatura przechowywania od momentu zabutelkowania do momentu konsumpcji to 14 st.C
• Raz otwarta butelka powinna być wypita do końca, a żadnym wypadku nie zostawiana „na później”, np. w lodówce.