DEFINICJA


Tematem niniejszego opracowania są wina BIODYNAMICZNE.

Biodynamika jest sposobem uprawy ziemi, wykorzystującym Kalendarz Biodynamiczny.

Wina BIODYNAMICZNE są to wina wytworzone z gron powstałych w winnicy uprawianej metodami biodynamicznymi, a ponadto winifikacja, jak i praca w piwnicy, wykonywane były zgodnie ze standardami i kalendarzem upraw biodynamicznych.

Wszyscy [przynajmniej we Francji] winiarze BIO (certyfikat AB), są poddawani ścisłej kontroli przez uprawnione organizacje posiadające stosowne uprawnienia tak Ministerstwa Rolnictwa, jak i Ministerstwa Finansów. Normy ustalone przez organizacje przyznające certyfikaty bio i biodynamiczne, są znacznie surowsze niż normy UE dotyczące zarówno upraw, jak i win konwencjonalnych.

Podstawowym przesłaniem biodynamiki, jest to, iż cały otaczający nas ekosystem, jest organizmem żywym i zawsze podatnym w takim samym stopniu na oddziaływanie prądów (courants) tak ziemskich, jak i kosmicznych. Innymi słowy nawet najmniejsza nasza działka rolna jest nie tylko elementem otaczającego nas ekosystemu kuli ziemskiej, ale jest również elementem kosmosu.